Nederlandse bruiloften
Vroeger was het de gewoonte dat men eerst een tijdje verloofd was voordat men ging trouwen. Dat is nu nog maar een uitzondering, het is wel mooi om met een verloving ook een loveshoot te doen, om alvast te wennen aan de camera. Of om de foto’s te gebruiken voor je uitnodigingen.
In Nederland zijn meerdere godsdiensten, iedere godsdienst heeft weer zijn eigen gebruiken, zo ook voor de bruiloft.
Vaak wordt er ook niet meer in de kerk getrouwd, voor de gemeente is natuurlijk een vereiste. Maar ook in het gemeentehuis is geen “must” meer, er zijn tegenwoordig ook veel andere officiële plaatsen waar getrouwd kan worden. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is diegene die het huwelijk voltrekt. In sommige gemeente mag je zelfs zelf een locatie uitzoeken om te trouwen.
Heel vroeger was het ook de traditie dat je in de nacht voor het huwelijk in het ouderlijk huis sliep en dat de bruidegom je op kwam halen. Sommige bruidsparen kiezen hier ook nog voor, net zo als voor de traditie dat de vader van de bruid, de bruid weggeeft in de kerk.
Nog een traditie die al lang achterhaald is, is dat de trouwjurk wit was. Dit stond voor de puurheid en de maagdelijkheid van de bruid. Een trouwjurk is nu vaak wit, omdat men het mooi vind.
Vaak krijgt de bruid een mooi bruidsboeket van de bruidegom en alle daggasten krijgen een corsage (vaak afgestemd op het boeket)
Nog een paar tradities die sommige bruidsparen nog in ere houden zijn:
– rijst gooien bij uit de kerk komen, dit staat voor vruchtbaarheid (mag niet meer bij alle kerken)
-twee witte duiven loslaten, dit staat voor liefde, trouw, moederschap en monogaam
-in een auto stappen waar blikken achter aan vastgemaakt zijn, dit staat voor dat de kwade geesten hen met rust lieten
-de bruidegom tilt de bruid over de drempel van hun huis, dit heeft ook met kwade geesten te maken, zo zouden deze de bruid met rust laten.
Iedereen heeft tegenwoordig de vrije keus om deze tradities wel of niet te volgen, er is geen enkele verplichting meer, het is vaak een puur bewuste en persoonlijke keuze. Voor iedereen kunnen bepaalde tradities van wel of geen toegevoegde waarde zijn of betekenis hebben.
In Nederland is het geen gewoonte om bruidskinderen te hebben, maar het is natuurlijk altijd een mooi gezicht, de bruidskinderen kunnen de sleep vasthouden, het boeket vasthouden tijdens de ceremonie en de ringen aangeven. Voor de foto’s kan het ook een verrijking zijn, dit is jullie eigen keuze.
Zoals gezegd bij een Nederlandse bruiloft waren er vroeger veel tradities, nu kan en mag er heel veel.